A mai bejegyzésben ismét Franciaországba kalandozunk, azon belül is az ország délnyugati részére, Aquitániába. A régió központja Bordeaux városa, a délnyugat-franciaországi bortermelés központja.
Sajnos - mivel ez a régió viszonylag messze fekszik Magyarországtól - itthon kevésbé ismert, mint mondjuk Provence, vagy Elzász. Pedig itt is szép számmal lehet találni gasztronómiai érdekességeket, melyeket mindig érdemes megkóstolni.
Mai ételünk egy édesség, mely nagyon jellemző erre a régióra. Egy piskótaféleségről van szó, de nem igazán hasonlít semmilyen általunk ismert süteményre. Leginkább - főleg állagát tekintve - a brownie-ra emlékeztet, de se csokoládét, se kakaóport nem kell bele tenni.
Íme néhány fénykép, így fog kinézni a süti, ha elkészül:
Tehát akkor már csak a recept van hátra:
Canelés de Bordeaux
Elsőként még a sütést megelőző napon keverjük össze a tésztát, mivel minimum 24 órát a hűtőben kell pihentetni.
a tészta hozzávalói:
- fél liter tej
- 2 egész tojás és 2 tojás sárgája
- fél teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 fél vaníliarúd)
- 150 g liszt
- 150 g barnacukor
- 2 evőkanál vaj
- 3-4 teáskanál rum (vagy rumaroma)
Először forraljuk fel a tejet a vajjal és a vaníliaaromával (vagy a vaníliarúddal - előtte vágjuk fel és kaparjuk ki a közepét).
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a cukorral és a tojásokkal (a sárgájákkal is). Ezt követően öntsük rá a vajas-tejes-vaníliás mixünket, majd jól keverjük el. A palacsintatésztára emlékeztető masszát kell kapnunk.
Hagyjuk kihűlni az egészet, majd adjuk hozzá a rumot (vagy a rumaromát).
Tegyük jól zárható tálban a hűtőbe minimum 24 órára. Maximum 48 órát bír ki a tészta a hűtőben, tehát, ha másnap nincs időnk, harmadnap is megsüthetjük.
A sütés napján vegyünk elő muffinformákat (a sima fém muffintepsi is jó). Fontos, hogy szilikonos legyen, mert a muffinpapírt soha nem fogjuk tudni lebűvölni a sütinkről. A sütőt melegítsük elő 250 fokra (nem elírás, tényleg ilyen forró sütő kell neki).
Olvasszunk fel vajat, és jól kenjük be vele a sütőformáinkat, majd az összeset alaposan szórjuk meg kristálycukorral. Ezekbe a kivajazott-cukorral bevont formákba önstük a tésztánkat (előtte érdemes kicsit felkeverni). Fontos, hogy csak kb 3/4-ig töltsük meg a formákat, mert sütés közben kicsit megnőnek a sütik.
A süteményt először 5 percig süssük 250 fokon, majd vegyük vissza a sütő hőmérsékletét kb. 170-180 fokra és süssük még 50 percet, max 1 órát. Ez azért kell, mert 250 fokon 5 perc alatt megolvad a cukor, amit a formák oldalára szórtunk és kellemes, karamellás bevonatot képez a süti oldalán.
Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vegyük ki őket a formákból. Akkor készültek el, ha a tetejük aranybarnára sült, de belül még kicsit folyósak.
Az aquitániaiak általában lekvárral, vagy karamellsziruppal eszik ezt a süteményt, de önmagában is nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok!