Nemzetek konyhája

Nemzetek konyhája

Canelés de Bordeaux - avagy Bordeaux-i vaníliás-rumos sütemény

Finomság Aquitániából

2017. december 07. - Almádi Tamás

A mai bejegyzésben ismét Franciaországba kalandozunk, azon belül is az ország délnyugati részére, Aquitániába. A régió központja Bordeaux városa, a délnyugat-franciaországi bortermelés központja.

Sajnos - mivel ez a régió viszonylag messze fekszik Magyarországtól - itthon kevésbé ismert, mint mondjuk Provence, vagy Elzász. Pedig itt is szép számmal lehet találni gasztronómiai érdekességeket, melyeket mindig érdemes megkóstolni.

Mai ételünk egy édesség, mely nagyon jellemző erre a régióra. Egy piskótaféleségről van szó, de nem igazán hasonlít semmilyen általunk ismert süteményre. Leginkább - főleg állagát tekintve - a brownie-ra emlékeztet, de se csokoládét, se kakaóport nem kell bele tenni.

Íme néhány fénykép, így fog kinézni a süti, ha elkészül:

img_20171201_125721_1.jpg

img_20171201_125754_1.jpg

Tehát akkor már csak a recept van hátra:

Canelés de Bordeaux

Elsőként még a sütést megelőző napon keverjük össze a tésztát, mivel minimum 24 órát a hűtőben kell pihentetni.

a tészta hozzávalói:

  • fél liter tej
  • 2 egész tojás és 2 tojás sárgája
  • fél teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 fél vaníliarúd)
  • 150 g liszt
  • 150 g barnacukor
  • 2 evőkanál vaj
  • 3-4 teáskanál rum (vagy rumaroma)

Először forraljuk fel a tejet a vajjal és a vaníliaaromával (vagy a vaníliarúddal - előtte vágjuk fel és kaparjuk ki a közepét).

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a cukorral és a tojásokkal (a sárgájákkal is).  Ezt követően öntsük rá a vajas-tejes-vaníliás mixünket, majd jól keverjük el. A palacsintatésztára emlékeztető masszát kell kapnunk.

Hagyjuk kihűlni az egészet, majd adjuk hozzá a rumot (vagy a rumaromát).

Tegyük jól zárható tálban a hűtőbe minimum 24 órára. Maximum 48 órát bír ki a tészta a hűtőben, tehát, ha másnap nincs időnk, harmadnap is megsüthetjük.

A sütés napján vegyünk elő muffinformákat (a sima fém muffintepsi is jó). Fontos, hogy szilikonos legyen, mert a muffinpapírt soha nem fogjuk tudni lebűvölni a sütinkről. A sütőt melegítsük elő 250 fokra (nem elírás, tényleg ilyen forró sütő kell neki).

Olvasszunk fel vajat, és jól kenjük be vele a sütőformáinkat, majd az összeset alaposan szórjuk meg kristálycukorral. Ezekbe a kivajazott-cukorral bevont formákba önstük a tésztánkat (előtte érdemes kicsit felkeverni). Fontos, hogy csak kb 3/4-ig töltsük meg a formákat, mert sütés közben kicsit megnőnek a sütik.

A süteményt először 5 percig süssük 250 fokon, majd vegyük vissza a sütő hőmérsékletét kb. 170-180 fokra és süssük még 50 percet, max 1 órát. Ez azért kell, mert 250 fokon 5 perc alatt megolvad a cukor, amit a formák oldalára szórtunk és kellemes, karamellás bevonatot képez a süti oldalán. 

Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan vegyük ki őket a formákból. Akkor készültek el, ha a tetejük aranybarnára sült, de belül még kicsit folyósak.

Az aquitániaiak általában lekvárral, vagy karamellsziruppal eszik ezt a süteményt, de önmagában is nagyon finom!

Jó étvágyat kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetekkonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9013452731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása