Nemzetek konyhája

Nemzetek konyhája

Provence-i zöldségkrémleves

Franciaország - irány a napfényes Dél!

2017. november 23. - Almádi Tamás

Ha a francia konyhára gondolunk, a legtöbb embernek maximum a békacomb és az éticsiga jut eszébe. Pedig a francia konyha ezernyi kincset rejt, amelyeket érdemes kipróbálni. Úgy gondolom, a francia gasztronómia megér még néhány posztot, ígyhát ma ismét ide vezet az utunk.

Ezúttal irány Provence, Dél-Franciaországban. A régió neve a római Provincia (Provincia Romana) szóból ered. Legnagyobb városa Marseille, de Provence-ra inkább a kisvárosi, vidéki környezet a jellemző.

Amerre csak járunk, mindenfelé levendulaföldek, szőlőgazdaságok, zöldség-gyümölcs veteményesek mellett vezet az utunk. Ebből is látszik, hogy a provence-i emberek számára nagyon fontos a gasztronómia (ez egyébként egész Franciaországra jellemző).

A vidék jellegzetessége az úgynevezett Provence-i fűszerkeverék, melyet beszerezhetünk akár készen is bármely nagyobb üzletben, hipermarketben, dee ha kedvünk tartja, mi magunk is elkészíthetjük azt:

Az alábbi szárított fűszerekre lesz szükségünk:

  • 3 rész bazsalikom
  • 3 rész majoranna
  • 3 rész oregánó
  • 1 rész kakukkfű
  • 3 rész rozmaring
  • 2 rész menta
  • 1/2 rész ánizs
  • 1 rész levendula
  • 1/2 rész koriandermag
  • 1/2 rész feketebors
  • 3 babérlevél

A fűszereket keverjük alaposan össze és tegyük a keveréket egy üres borsmalomba, így könnyebben tudjuk kezelni.

A provence-iak előszeretettel használják ezt a fűszerkeveréket, a mai receptben is kulcsszerepet játszik. Ez a recept pedig nem más, mint a

Provence-i zöldségkrémleves

Ennek a levesnek az érdekessége, hogy ún. fűszeres pistou-t készítünk hozzá, ez adja meg a leves aromáját.

Hozzávalók:

  • 40 dkg friss vagy szárított bab (a szárítottat éjszakára be kell áztatni)
  • fél teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 kis darab burgonya
  • 120 g friss vagy fagyasztott zöldbab
  • 2 kis cukkini
  • 1,5 liter víz
  • 3 paradicsom
  • 120 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 1 marék spenót
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 szár zeller
  • 2 sárgarépa
  • a pistou-hoz (fűszerbetéthez):
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 4 evőkanál reszelt parmezán sajt
    • 4 evőkanál olivaolaj
    • 1 ek bazsalikom (lehet friss is)

Elkészítés:

A zöldségeket készítsük elő: a hagymát kockázzuk fel apróra, a póréhagymát vékonyan karikázzuk fel. A zellert és a répát vékonyan szeleteljük fel. Kockázzuk fel a megtisztított burgonyát, cukkinit és a kimagozott paradicsomot. Ez utóbbit meg is hámozhatjuk (kis időre tegyük forró vízbe, úgy könnyebb). A spenótot is vágjuk fel apró darabokra.

Ha friss, vagy szárított babot használunk, főzzük kicsit előre, hogy félig megpuhuljon. Tegyünk a babra annyi vizet, hogy ellepje, majd adjuk hozzá a provence-i fűszerkeveréket, és egy gerezd fokhagymát (ezt lehet zúzni, vagy apróra vágni is). Főzzük puhára (friss babnál 10 perc, szárított babnál kb. 1 óra).

Válasszunk ki egy nagy edényt, ebbe tegyünk oívaolajat, majd forrósítsuk fel. A hagymát és a póréhagymát pirítsuk meg, kb 5 percig amíg puhulni nem kezdenek. Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk is. Ezután adjuk hozzá a zellert, sárgarépát, valamint zúzzuk, vagy aprítsuk bele a maradék fokhagymát. Főzzük 10 percig, időnként kevergessük.

Adjuk hozzá a burgonyát, a zöldbabot és a vizet. Vegyük közepes, vagy kisebb lángra a tűzhelyet és főzzük még 10 percig. Ezt követően adjuk hozzá a cukkinit, a borsót, a paradicsomot, valamint a megfőtt babot a főzőlével együtt! Kis lángon főzzük további 25-30 percig.

Végül tegyük bele a spenótlevelek, és főzzük még 5 percig.

A pistou-hoz (fűszerbetéthez) egy tálban keverjük össze a parmezánt az olívaolajjal, a bazsalikommal (ha friss, akkor előbb vágjuk apróra), és a zúzott, vagy apróra vágott fokhagymával.

Amikor a leves elkészült, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a pistou-t, majd turmixgépben, vagy botmixer segítségével pürésítsük le.

Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetekkonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3313358871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása