Nemzetek konyhája

Nemzetek konyhája

Choucroute avagy az elzászi Húsos Káposzta

Irány Franciaország!

2017. november 21. - Almádi Tamás

A mai bejegyzésben Franciaországba, Elzász régióba látogatunk el. Elzász a mai Franciaország egyik legkeletibb régiója, közel a német határhoz, így gasztronómiájára nagy hatást gyakorolt a német konyha is.

A mai receptünk nem más, mint a

Choucroute

vagyis, az elzászi húsos káposzta. A recept maga erősen emlékeztet a német Sauerkraut-ra, hasonlóan, borral főzik meg a káposztát, de az elzásziak húsgombócok helyett különféle egyéb húskészítményeket főznek bele.

A mi székely- és töltöttkáposztánkra is emlékeztet, de az ízvilága egészen más, mint amit mi megszoktunk. Jellemzően hiányzik belőle a fűszerpaprika, helyette, mint már említettem fehérborral főzik fel az egészet :)

Akkor következzen a recept:

Hozzávalók:

  • 2 kg savanyúkáposzta
  • 7 dl leves alaplé
  • 7 dl száraz fehérbor
  • 2 sárgarépa
  • fűszercsomag: 1 kis fej hagyma, pár szem egész feketebors, kis darab szerecsendió, 1 babérlevél, pár szem szegfűszeg
  • húsok:
    • 1,5 kg csont nélküli sertés lapocka
    • 50 dkg szalonna
    • 2 szál kolbász
    • 4 pár virsli

Elkészítés:

A káposztát én szeretem kicsit átmosni, hogy veszítsen egy kicsit a savanyúságából. Válasszunk ki egy nagy edényt fedővel, ebbe tegyük bele a káposzta felét, majd helyezzük rá egészben a lapockát és a szalonnát, valamint a fűszercsomagot. Ezt lehet akár teatojásba, akár gézbe burkolni, lényeg, hogy ne tudjanak "kalandozni" az egész fűszerek a káposztában, de az ízük oldódjon bele. Erre szeleteljük rá a 2 sárgarépát, majd fedjük be a káposzta másik felével. Az alaplevet melegítsük fel, és a borral együtt öntsük a káposztára. Az edényt fedjük le, és kb 2 órán keresztül főzzük közepes lángon (megkeverni nem nagyon kell, csak figyelni kell, hogy ne forrja el az összes levét, és ne égjen oda). Közben felkarikázzuk a kolbászt. Két óra elteltével levesszük a tűzről, kivesszük a káposzta alól a lapockát és a szalonnát, ezek helyére megy a felkarikázott kolbász, majd tegyük vissza a tűzhelyre még 45 percre. Időközben felszeletelhetjük a szalonnát és a lapockát. 45 perccel később visszatesszük az edénybe a lapockát és a szalonnát, majd még 15 percig, összesen 3 órán át főzzük. Kb. 5-10 perccel a főzés vége előtt beletesszük az edénybe a virslit; mire a káposzta készre fő, ezek is megfőnek.

Főzési idő: 3 óra

A végeredmény valami ilyesmi lesz :)

img_20171114_125605_1.jpg

Jó étvágyat kívánok mindenkinek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemzetekkonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4413344815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sporting1.6 2017.11.22. 10:39:46

Elzász a legkeletibb, nem a legnyugatibb.

Almádi Tamás 2017.11.22. 12:46:04

@sporting1.6: Valóban, köszönöm az észrevételt, javítottam.

Karpati Zoltan 2017.11.23. 12:54:58

Milyen kolbász ? Azt gondolom ez lényeges lehet és igen sok féle létezik, fel sem sorolom.

Almádi Tamás 2017.11.23. 19:06:31

@Karpati Zoltan: Én jó minőségű házi szárazkolbászt szoktam használni, de amúgy ízlés kérdése :)
süti beállítások módosítása