A mai bejegyzésben Franciaországba, Elzász régióba látogatunk el. Elzász a mai Franciaország egyik legkeletibb régiója, közel a német határhoz, így gasztronómiájára nagy hatást gyakorolt a német konyha is.
A mai receptünk nem más, mint a
Choucroute
vagyis, az elzászi húsos káposzta. A recept maga erősen emlékeztet a német Sauerkraut-ra, hasonlóan, borral főzik meg a káposztát, de az elzásziak húsgombócok helyett különféle egyéb húskészítményeket főznek bele.
A mi székely- és töltöttkáposztánkra is emlékeztet, de az ízvilága egészen más, mint amit mi megszoktunk. Jellemzően hiányzik belőle a fűszerpaprika, helyette, mint már említettem fehérborral főzik fel az egészet :)
Akkor következzen a recept:
Hozzávalók:
- 2 kg savanyúkáposzta
- 7 dl leves alaplé
- 7 dl száraz fehérbor
- 2 sárgarépa
- fűszercsomag: 1 kis fej hagyma, pár szem egész feketebors, kis darab szerecsendió, 1 babérlevél, pár szem szegfűszeg
- húsok:
- 1,5 kg csont nélküli sertés lapocka
- 50 dkg szalonna
- 2 szál kolbász
- 4 pár virsli
Elkészítés:
A káposztát én szeretem kicsit átmosni, hogy veszítsen egy kicsit a savanyúságából. Válasszunk ki egy nagy edényt fedővel, ebbe tegyük bele a káposzta felét, majd helyezzük rá egészben a lapockát és a szalonnát, valamint a fűszercsomagot. Ezt lehet akár teatojásba, akár gézbe burkolni, lényeg, hogy ne tudjanak "kalandozni" az egész fűszerek a káposztában, de az ízük oldódjon bele. Erre szeleteljük rá a 2 sárgarépát, majd fedjük be a káposzta másik felével. Az alaplevet melegítsük fel, és a borral együtt öntsük a káposztára. Az edényt fedjük le, és kb 2 órán keresztül főzzük közepes lángon (megkeverni nem nagyon kell, csak figyelni kell, hogy ne forrja el az összes levét, és ne égjen oda). Közben felkarikázzuk a kolbászt. Két óra elteltével levesszük a tűzről, kivesszük a káposzta alól a lapockát és a szalonnát, ezek helyére megy a felkarikázott kolbász, majd tegyük vissza a tűzhelyre még 45 percre. Időközben felszeletelhetjük a szalonnát és a lapockát. 45 perccel később visszatesszük az edénybe a lapockát és a szalonnát, majd még 15 percig, összesen 3 órán át főzzük. Kb. 5-10 perccel a főzés vége előtt beletesszük az edénybe a virslit; mire a káposzta készre fő, ezek is megfőnek.
Főzési idő: 3 óra
A végeredmény valami ilyesmi lesz :)
Jó étvágyat kívánok mindenkinek!